Nevadan Navetta

Tupakka nevadaan, mitäs sitten?

Ilokaasu

by admin on 15/04/2013, no comments

Ilokaasun käyttäminen onkin erittäin helppoa, eivätkä sen takia tarvita kuin ilokaasupatruunoita sekä kermasifoni, jolla kaasua vapautetaan ilokaasupatruunoista. Kaasua saatetaan hengittää joko suoraan sifonista, taikka vaihtoehtoisesti laskea sitä sifonista ilmapalloon, josta sitä taas on varsin helppoa vetää henkeen. Ilokaasua ei kannata hengittää erittäin suuria määriä kerralla, mutta ilokaasuun saattaa tukehtua jos sitä hengittää liikaa kerralla.

Tukehtumisriski on vaikka lähes olematon, jos ilokaasua hengittää Suomessa myynnissä olevista, todella pienistä kermasifoneihin käytettävistä ilokaasukapseleista. Maailmalla tiedetään vaikka muutamia ilokaasusta johtuneita kuolemantapauksia, vain näissä tapauksissa käytännössä on ollu melko suuria ilokaasusäiliöitä, ja kaasun hengittämiseen onkin käytetty happinaamaria.

Koska ilokaasun vaikutus kestää ainoastaan muutamia minuutteja, on kovin epätodennäköistä, niin että vaikutuksen kuluessa tekisi mitään niin typerää, että siihen kuolisi. Ilokaasun käytön aiheuttamasta tukehtumisvaarasta on myöskin sanottu paljon nyt, kun ilokaasun viihdekäyttö onkin alkanut yleistymään, vaan todellisuudessa tukehtumisvaara onkin melkein olematon, jos ilokaasua imutetaan pienistä kermasifoneihin tarkoitetuista ilokaasupatruunoista.

Tukehtumisvaara onkin todellinen vielä siinä, jos ilokaasua imetään suuresta säiliöstä happinaamarin vaikutuksesta. Tällöin ilokaasun aiheuttaman humalatilan koko ajan kasvaessa ei välttämättä itsekin tunnistaa, jospa henkilöä alkaa ahdistaa, ja voi tulla kevyesti hengitettyä liikaa ilokaasua. Kermasifoneihin tarkoitetut ilokaasupatruunat ovat kuitenkin niin vähäisiä, että ei yksittäisestä kapselista tule kovin merkittävää humalatilaa.