Nevadan Navetta

Tupakka nevadaan, mitäs sitten?

Ilokaasu ilmiönä

by admin on 31/03/2013, no comments

Ilokaasu eli typpioksiduuli hammashoidossa onkin tarkoitettu vähentämään jännitystä sekä pelkoa hoidon kuluessa. Se myöskin rentouttaa lihaksia ja vaikuttaa jonkin verran kipua lieventävästi. Ilokaasusta onkin apua hammashoidossa myöskin potilaille, mitkä yökkäilevät herkästi.

Ilokaasu annostellaan hoidon aikana nenämaskin kautta. Kaasu on lähes hajutonta sekä mautonta. Ilokaasu tuntuu vahvasti, se on siksi selkeä annostella yksilöllisesti sekä se myöskin poistuu elimistöstä muutamassa minuutissa.

Alkoholiin verrattuna yhden ilokaasupatruunan hyvän olon vaikutus hengitettynä onkin varsin vähäinen korkeintaan 2-3 minuuttia. Jussi Perälän mielestä ilokaasu ei yksinään saattaa olla reippaan vaarallista, että tätä käytetään mm. synnytyksessä sekä alkoholin vieroitushoidossa.

Ilokaasun käyttö voikin vaikka tuottaa vaaratilanteita. Ilokaasupatruunat ovat peräisin toisen muassa verkkokaupoista. Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry:ssä työskentelevän tutkijan Jussi Perälän mukaisesti ilokaasun yleistymisen taustalla saattavat vaikuttaa sifonien koon pienentyminen sekä sifonien saatavuuden helpottuminen.

Jotkut nuorisoryhmät myös aika ajoin innostuvat kokeilemaan uusia trendikkäitä päihteitä.  Aikaisemmin ilokaasua sisällään pitävät sifonit oli reippaan suuria sekä kömpelöitä. Nykyään ne on pienempiä sekä käyttäjäystävällisempiä ja heitä on helpompi kuljettaa mukana, Perälä sanoo.

Ilokaasun käyttöbuumeja onkin ollut Helsingissä jo etenkin 1980luvulta lähtien, vaan buumit on yleensä vähitellen kuolleet. Nyt kun sifoneja voi helposti nettikaupoista sekä jospa hintakin onkin kohdallaan, sikäli väliaikainen buumi pystyy olla menossa. Olen myös tutustunut aineista (lähinnä suomeksi) kirjoitettuihin trippistooreihin sekä olenkin huomannut samankaltaisuutta omissakin kokemuksissani. Ensinnäkin, olenkin todennut, niin että ilokaasu nimestään huolimatta ei oikeastaan oo mitään ihmeainetta, jota nautittaessa kevenee pää ja alkaa hihittelemään kaikille asioille. Tähän tarvitaan kaasun kanssa yleensä ärsyke, josta nauru syntyy, esimerkiksi tahattoman hauska tapahtuma ympäristössä. Vaikutukset kestävät muutamia kymmeniä sekunteja, jonka jälkeen…

Olen kuullut todella ristiriitaisia mielipiteitä ilokaasun toimivuudesta synnyksessä. Monet toteavat jotta ei tämä auta yhtään vain itse olen kyllä tätä mieltä jotta jahka nupit on kaakossa ja ilokaasua vetää kuin iimeistä päivää sikäli kyllä menee taju kankaalle. Ihan synnytyksen loppuvaiheessa ei tietty smalla tavoin toimi vain tekee kivusta siedettävämpää koska vaikuttaa jahka olisi kolmen promillen humalassa. Ensimmäiset puolituntia minnullakaan ilokaasu ei toiminut kunnolla ja manasin tätä.

Mutta se johtui siitä niin että en imenyt sitä keuhkoihini tarpeeksi raivokkaasti sekä hoitaja käsitettiin olevan aluksi laittanut ilokaasun 25%. Sitten aina jahka ilmoitin jotta ei tehoa sikäli nostivat prosentteja, ja äkkiähän tämä alkoi toimimaan. Eli synnyttäjät, älkää luovuttako ensimmäisten 15 minuutin kuluessa tän ilokaasun kanssa ainoastaan sitkeästi jakatte sekä pyydätte kätilöä lisäämään annostusta jospa ei toimi! Olin niin pössyissä että ihmettelen miten voi olla mahdollista jotta joillain ei tunnu muma missään…